23 Şubat 2015 Pazartesi

Birdman Ve Boyhood'a dair görüşlerim

Oscar Notlarım:

    Amerikan film endüstrisinde bir yılda pek çok sayıda film üretilir. Bunların pek çoğu hiç şüphesiz ki gişe filmleridir. Amacı, sinema sanatı yapmaktan çok kâr elde etmektir. Tematik olmayan, izleyicide heyecan, merak ve korku uyandırarak, bir şekilde izleyiciyi kendine çeken filmlerdir bunlar. Vaktinizi ve paranızı alır ama yönetmenine, oyunculara da iyi para kazandırır. Kâr oranı yüksektir.

Bu filmlerin yanı sıra bazı filmler vardır ki diğerlerinden farklıdır. Klasik Hollywood filmlerinden ayrılır. Klasik Hollywood filmleri nasıldır? Her zaman mutlu sonla biter, kadınlar ilişkisini kurtarmak için savaş verir, Erkek zeki ve güçlüdür. Aile hayatını yüceltir. Kadınların, erkeklere kendilerini beğendirmek tek gayeleridir . İdeal bir yaşam sunar Hollywood filmleri. İdeal derken yaratmak istediği düzeni yaratmayı hedefler. Tüketim toplumu olmamızı ister. Oldukça da ideolojiktir. Her neyse Hollywood filmlerinden sıyrılacak olursak bunun dışında filmler de yapılır elbette.

 Tipik Hollywood filmlerine göre biraz daha bağımsız sayılabilir bu filmler. Sonra bu filmler birbirleriyle savaş haline girerler. Oscar’a aday olabilen filmlerin yönetmenleri kendilerini şanslı görür. Rekabet başlar. Oscar ödüllerinin her zaman hak ettiği yeri bulduğunu düşünmüyorum. Bu yıl dağıtılan ödüller de beni memnun etmedi.

 Yönetmenliğini Alejandro Gonzalez İnarritu’nun üstlendiği Birdman filmine bakacak olursak aldığı ödüller; En iyi film, en iyi yönetmen, en iyi özgün senaryo ve en iyi sinematografidir.
Bu film kara-mizah türünde bir filmdir. Filmin anlatım dili farklıdır ama konusuna baktığımızda ise aslında oldukça sıradan bir konudur Film; kariyeri çökme noktasına gelmiş bir tiyatro oyuncusu ve yönetmen olan Riggar Birdman’in eski prestijini ve ailesini tekrar kazanmak için verdiği savaşı anlatır temelde.

    Anlatım dili farklıdır evet. Uzun planlar, kopuk sahneler, sıra dışı çekim teknikleri…
 Bunlara her filmde rastlayamayız evet. Farklı olan konusu değil, anlatım şeklidir sadece. Popüler kültürü eleştirir. Sanat eleştirmenlerinin oyunu izlemeden dahi acımasızca eleştirilerine maruz kalan yönetmenler, sanatçı ve eleştirmenlerin etik olmayan ilişkilerini iğneler. Filmde en çok hoşuma giden diyaloglar da bunlar olmuştur zaten. Sanat eleştirmeninin oyununu izlemeden neler yazacağım gör(!) demesi, beni etkilemiştir.
    Fakat yine de Birdman’in bu kadar büyük ödüller alacak bir film olduğunu düşünmüyorum. Yönetmeni, farklı ve kendine özgü bir dili olan bir yönetmen olsa dahi, bu ödülleri hak etmedi.

Pek çok izleyici gibi ben de Boyhood filminin en iyi yönetmen ve en iyi film Oscar ödülü alamamasıyla hüsrana uğradım. Yönetmenliğini Richard Linklater’ın üstlendiği Boyhood filmi tam 12 senede çekilmiştir. Deneysel bir filmdir.

   Boşanmış bir ailenin, geçen yıllarda yaşadığı süreç, yaşadığı zorluklar ve ana karakter olan Mason’ın olgunlaşmasını izleriz. Filmdeki oyuncular aynıdır. Değişmez. İzlerken kendi hayatımızı izleriz adeta. 6 yaşındaki Mason film bitiminde 18 yaşında olmuştur. Bu süreçte hayatı, kendini keşfetmiştir. Boyhood çok doğal bir film. Bu yüzden etkileyici. Abartılı bir dili yok. Bir ailenin hayatına kamera tutulmuş ve izleyiciye sunuluyor gibi adeta. Çok da emek verilmiştir. Koskoca 12 yıl. Bu yüzden Boyhood’un kayda değer bir ödül alamaması beni üzdü…

   The Grand Budapest Hotel de beğendiğim filmler arasındaydı. Her neyse umarım seneye Oscar ödülleri, beklentileri karşılar. Birdman filmi için pek çok kişi başyapıt dese de benim gözümde değil. Sanırım iki grup oluştu Birdman’ci ve Boyhood’cular olarak. Benim beğenim Boyhood’dan yana.

Oscar almış filmleri listeleyecek olursak;
 EN İYİ YÖNETMEN: Alejandro G. Inarrutu (Birdman)
EN İYİ ERKEK OYUNCU: Eddie Redmayne (The Theory of Everything)
EN İYİ KADIN OYUNCU: Julianne Moore (Still Alice)
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU: J.K Simmons (Whiplash)
EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU: Patricia Arquette (Boyhood)
EN İYİ KOSTÜM TASARIMI: The Grand Budapest Hotel
EN İYİ ÖZGÜN SENARYO: Birdman (Alejandro G. Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr. & Armando Bo)
EN İYİ MAKYAJ VE SAÇ: The Grand Budapest Hotel
YABANCI DİLDEKİ EN İYİ FİLM: IDA (Polonya)
EN İYİ KISA FİLM: The Phone Call (Mat Kirkby, James Lucas)
EN İYİ KISA BELGESEL: Veterans Press 1
EN İYİ BELGESEL: Citizenfour
EN İYİ UYARLAMA SENARYO: The Imitation Game (Graham Moore)
EN İYİ ORİJİNAL FİLM MÜZİĞİ: Glory, “Selma” (John Stephens and Lonnie Lynn)
EN İYİ ORİJİNAL ŞARKI: The Grand Budapest Hotel (Alexandre Desplat)
EN İYİ ANİMASYON: Big Hero 6
EN İYİ FİLM BIRDMAN OLDU
Oscar’da “en iyi film” ve “en iyi yönetmen” ödülleri Birdman filmine verildi. 9 dalda Oscar’a aday olan Birdman, 4 dalda Oscar heykelciğini kaparak gecenin yıldızı oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder