18 Mayıs 2014 Pazar

The Elephant Man / Fil Adam (1980) (spoiler)

The Elephant Man yönetmenliğini David Lynch'ın üstlendiği, benim için ise Lynch'ın en eşsiz filmidir.. Film 1800'lü yılların İngiltere'sinde geçiyor. Gerçek bir hikâyenin uyarlaması bu film..
  John Merrick 27 yaşındadır ve vücudu ileri derecede deformasyona uğramıştır. Görüntüsü adeta bir file benzer. Görüntüsünden dolayı insanların arasına çıkamaz çünkü hep onunla alay ederler ya da şiddete başvururlar John Merrick'e karşı. John Merrick acımasız bir sirkçinin eline düşmüştür ve para karşılığında insanlara bedeni gösterilir. Adeta bir sirk hayvanına dönüşmüştür ve sirklerde tüm canlılara yapıldığı gibi işkence görür.. Sirk sahibi John Merrick'i ucube diye tanıtır insanlara.



 Fil Adam gösterilmeden önce sirkçi Hayat sürprizlerle doludur der.. Derken doktor rolündeki Anthony Hopkins yani Frederick Treves gelir. Bu işkenceyi nasıl yaparsınız diye hesap sorar sirk sahibine. Sirk sahibi umursamaz ve Mr Treves hayal kırıklığı ve üzüntüyle oradan uzaklaşır. Bu zalim adama para teklif eder doktor, akademi konusu olarak fil adamın hastalığını işlemek için izin alır. Bir süreliğine fil adamı hastanesinde kalması için götürür. Doktor ilk başta mesleki anlamda itibar sahibi olmak için fil adamı alır.(Sonradan durum değişir) Sirklerden, hastanelere gider Fil Adam. Gene bir başkasının kariyeri için kullanılır.

 İlk başlarda John Merrick korktuğu için konuşmak bile istemez. Doktora güvenmez. Hiçbir insana güvenmediği gibi. Zamanla Mr Treves, Fil Adam ile konuşmayı başarır. Aralarında duygusal bir arkadaşlık başlar.

   Bir gün hain sirk sahibi John Merrick'in geri getirilmemesine sinirlenir ve hastanenin yolunu tutar. Öfkeyle John Merrick'i koparmak ister hastaneden. Dr her ne kadar karşı çıksa da engel olamaz. Fil adam için karanlık günler yeniden başlar. Şiddetin olduğu acımasız dünyasına geri döner. Bir gün hain sirkçinin yanında çalışan küçük çocuk Mr Treves'in kapısını çalar ve Fil Adam'ın çok hasta olduğunu söyler. Doktor Fil Adam'ı almaya gider. Fil Adam için tekrar karanlıktan aydınlığa doğru bir geçiş görülür.
  İlk başlarda hastane çalışanları Fil Adam'ı korkunç bulup hastanede olmasına karşı çıksa da zamanla onlar da Fil Adam'a alışır ve onu sever. Fil Adam insanlara karşı sevgi doludur.
  Fil Adam, Mr Treves'e beni iyileştirebilir misin diye sorar. Doktor hayır ama hayat boyu burada kalabilirsin der. Ona hastane odasını hazırlar artık burası senin der. John Merrick ağlar. My home is it my home diye... Film pek çok metaforla doludur. Fil adam hastalığından dolayı sırtüstü yatarak uyuyamadığı halde odasının duvarında uyuyan kadın tablosu asılıdır mesela.



  Fil adam çok kibardır özellikle kadınlara karşı. Okumayı çok sever. Yeni bir hayata başlamanın mutluluğunu tadamadan iyilerin ve kötülerin savaşı başlar. Hastanenin bekçisi Fil Adam'ı göstermek için insanlardan para toplar. Bir gece Fil Adam'ın odasına akın eder onlarca insan. Aynalara bakamayan John Merrick'e zorla ayna gösterirler.. İçki dökerler üzerine. Alay eder ve giderler. Bu insanların arasında kendisine ucube diyen acımasız sirkçi de vardır. Daha sonra gece yarısı gelir ve John Merrick'i kaçırır. Gene John Merrick için kabus dolu günler başlar. Sirke hapsedilir tekrardan. Bir gece yarısı sirkteki insanların yardımıyla fil adam kaçmayı başarır. Fil adamı bir gemiye bindirirler. Gemiden indikten sonra bir istasyona gittiğinde yüzündeki maske düşer ve insanlar kovalamaya başlar. En sonunda bir duvar kenarına sıkışır ve yere eğilir. Birçok kişinin etkilendiği gibi benim de en çok etkilendiğim sahnelerden birisi burasıdır. I am not an elephant. I am not an animal. I am a human diye bağırır Fil Adam. Bunun üzerine insanlar çekilir. Doktora Elephant Man'i bulduklarını söylerler. Böylece Fil adam hastaneye geri döner.

  Doktor Fil Adam'dan özür diler. Seni mutlu edemedim der.Fil adam ise ben günün her saati mutluyum der. Bu sahnesi de benim için çok dokunaklıdır. Her şeye rağmen ben günün her saati mutluyum diyebilmek.. Bunu başarabilecek çok az kişi var sanırım. Sonra Fil Adam'ı tiyatroya götürürler. Hayatında ilk kez tiyatroya gider Fil Adam. Son sahne odasında geçer. Duvarındaki uyuyan kadın resmine bakar. yavaş yavaş yastıklarını kaldırır yatağından. yatağına uzanır, yorganını çeker. Normal insanlar gibi yatar ve Sonsuzluğa karışır...

" Hiç ama hiçbir şey ölmeyecek. Nehir akar, rüzgar eser. Bulut süzülür, kalp çarpar..."

Not: Film siyah beyazdır bunun sebebi şüphesiz daha kasvetli bir hava yaratmak için ve eski bir zaman havası vermek içindir. 8 dalda oscar adayı olduğu halde hiçbir dalda oscar alamamıştır The Elephant Man.
YönetmenDavid Lynch
YapımcıJonathan Sanger
Stuart Cornfeld
Mel Brooks
SenaristChristopher De Vore
Eric Bergren
David Lynch
OyuncularAnthony Hopkins
John Hurt
Anne Bancroft
John Gielgud
Wendy Hiller
MüzikJohn Morris
KurguAnne V. Coates
DağıtıcıParamount Pictures
RenkSiyah Beyaz
Yapım yılı31 Ekim1980ABD - İngiltere
Süre124 dk.
Dilİngilizce
Bütçe5.000.000 $
Hasılat8.551.228 1 $ (Kuzey Amerika)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder